Atopi
Tanı Hakkında:Atopik dermatite aynı zamanda atopi de denir. Çevredeki alerjenlerin oluşturduğu alerjidir. Alerjik reaksiyonları başlatan maddelere alerjen ya da antijen denir. Atopik dermatit kedi ve köpeklerde sık karşılaşılan bi problemdir. Ancak köpeklerde kedilerden daha sık rastlanır. Genetik kökenli yatkınlığın olduğu bazı ırklarda daha fazla görülmesinden dolayı düşünülür. Atopik dermatiti tetikleyen alerjenlerin içinde polenler, küfler, hayvanın kendi üzerinde oluşan kepeklenme, ev akarları, sigara dumanı , ve diğer çevresel alerjenler vardır.
Atopik dermatitin ilk görülen belirtisi kaşıntıdır. ilk ortaya çıkışı genelde 6 aylıkla 3 yaş arasıdır. İlk belirtiler pati yalama, yüzünü bir yerlere sürme, kulak sorunları, dirseklerini kaşıma gibi hafif belirtiler olabilir. Ortada görünen bir neden yok gibidir. (pire ya da tüylerine yapışmış yabancı madde gibi) Sorun genelde mevsimseldir. Zaman geçtikçe durum kötüleşir ve tüm vücuda yayılmaya başlar. Kaşıntı ilk başlarda mevsimseldir ancak zaman ilerledikçe tüm yıla yayılmaya başlar.
Kedilerde pek çok değişik deri problemine neden olabilir. Kimilerinde bel bölgesinde ve karın bölgesinde kellik, tüylerin azalması, yüz ve civarında tırmalama yaraları, milier dermatit denilen durumun oluşması, dudak çevresinde eosinofilik plakların oluşması gibi değişik sorunların altında atopik dermatit olabilir.
Atopik dermatit teşhisinin konması güç olabilir. Çünkü benzer belirtiler veren diğer hastalıkların olmadığı doğrulanmalıdır.
Mevsime bağlı hastalıkta artış, etkilenen bölgelerdeki tipik durum, kaşıntıya bağlı diğer hastalıkların elenmesi atopik dermatit teşhisine doğru yol aldığınızı gösterir.
Veteriner hekiminiz diğer hastalıkları eleyebilmek için pek çok test yapabilir. Bunlar uyuz, mantar, bakteriyel enfeksiyonlar, pire alerjisi gibi atopik dermatit ile karışabilecek kaşıntılı diğer cilt rahatsızlıklarıdır. Daha ileri testler olarak intra dermal deri alerji testi ve serum alerji testleri vardır.
Teşhisle Yaşamak
Atopik dermatit ömür boyu süren bir hastalıktır. Hastanın yaşam kalitesini arttıracak ve belirtileri ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler söz konusudur. Atıopik dermatit hem hasta hem de hasta sahibi için sinir bozucu bir rahatsızlıktır. Doğru bir teşhis ve yaklaşımla hastaların büyük çoğunluğu normal yaşamına geri dönebilmektedir.
Tedavi:
Bu hastalığın tedavisinde bir kaç ayrı yaklaşım bulunmaktadır. Hasta için en iyisi test yaparak hangi antijenlerin alerjiyi tetiklediğini bulmaktır. Bunlar tespit edildikten sonra mümkün olduğunca hastanın alejenle karşılaştırılmamasına gayret edilir. Polen gibi elimine edilmesi güç alejenler söz konusu olduğunda bu alerjenlaere karşı hazırlanmış aşılarla duyarlılık azaltılmaya çalışılabilir.
Bazı hayvanlar polialerjiktir. yani birden fazla alerji problemi vardır. pire alerjisi, gıda alerjisi ve atopi bir arada bulunabilir.
Bunların dışında başka tedavi opsiyonları da bulunmaktadır.
Neleri Yapmalısınız?
Bu hastalığın teşhisini koyabilmek için pek çok hastalık elimine edilmesi gerektiğinden birden fazla laboratuar masrafınız çıkacaktır. Atopik dermatit yüzünden şekillenen ikincil enfeksiyonlar atopik dermatitin önüne geçrek sizi yanıltmasın.
Verilen reçeteye sıkıca uyun.
Eğer alerjiyi tetikleyen antijenler tespit edildi ise bunları uzaklaştırmaya bakın.
Kaşıntıya ve deri yangısına neden olabilecek diğer hastalıklara karşı önleminizi alın. (dış parazit damlalarını zamanında damlatmak gibi)
Bunları yapmayın:
Kafanıza göre ilaç kullanmayın.
Veteriner hekiminizi arayın:
Eğer aniden belirtiler kötüleşirse,
Kulakla ilgili sorun görürseniz. Çünkü atopik dermatitler otitis externa denilen dış kulak iltihabı oluşturabilir.
Gözlemlemeniz gerekenler:
Hastanın tedaviye cevap verip vermediğini gözlemleyin.
Ani kaşıntı artışı ikincil bakteriyel veya mantar enfeksiyonundan kaynaklanabilir.
Atopili hayvanlarda kulaklarını düzenli kontrol edin.
Kontrol Muayeneleri:
Tedavinin şekline göre kontrol tarihlerini veteriner hekiminiz belirleyecektir. kullanılan ilaçların çeşidine göre ek kan tahlillerini rutin olarak kontrol etmek isteyebilir.
Ek bilgi:
Atopiler genetik kökenli olduğundan dolayı atopili hayvanlar kısırlaştırılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder