13 Nisan 2012 Cuma

Tavşan Bakımı Hakkında Kısa Bilgiler

Tavşan Bakımı Hakkında Kısa Bilgiler

Bazı tavşan ırkları küçük bazı tavşan ırkları büyüktür. Yetişkin hali 2 kg olanlardan 5-8 kg varan büyük ırkları vardır. Bazı tavşan ırklarını http://www.tavsansevgisi.com/forum_posts.asp?TID=123 adresinde görebilirsiniz. İyi bakılan evcil bir tavşan yedi on yıl boyunca yaşayabilir. Bu konudaki rekor on yedi yıldır.
Tavşanınız için evde kendisine ait dinlenebileceği ve kendini güvende hissedebileceği bir kafes bulunmalıdır. Kafesin ebatları tek bir tavşan için 70x120 cm taban alanı ve en az 70 cm yüksekliği olan metal telden imal edilmiş olmalıdır. Kafesin tabanına mutlaka altlık serilmelidir. Uygun bir altlık kullanılmazsa ayaklarında  yaralar (ülser tarzı) ortaya çıkabilir. Pleksiglas veya tek parça mdf gibi sağlam bir tabanlığın üzerine saman veya kağıt kırpıntısı koyabilirsiniz. Eğer tavşanınız çiğneyip parçalamıyorsa havlu da alternatif olarak uygundur.  Altlık kullanmadan doğrudan metal ya da pleksiglas yüzey üzerinde dinlenmek zorunda kalırsa ayak yaraları ile karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır.
Tavşanlar da tıpkı kediler gibi tuvaletleri için kum kabı kullanırlar. Tavşanınız için ayarlayacağınız kum kabında kırpıntı kağıt kullanabilirsiniz. Kil bazlı kedi kumları tavşanlar için uygun değildir. Aynı şekilde talaş da tavşanlar için uygun değildir. Eğer bunları yerse ciddi sindirim sistemi rahatsızlıklarıyla karşılaşılabilir.
Tavşanlar beslenmelerinde yüksek miktarda life ihtiyaç duyarlar. Bu yüzden miktar kısıtlaması olmaksızın kaliteli kuru ot vermelisiniz. Buğday, yulaf samanı verebilirsiniz. Kurutulmuş yonca yüksek protein içeriği ve yüksek  kalsiyum içermesinden dolayı yetişkin tavşanlara tavsiye edilmemektedir.  Ancak sekiz aylıktan küçük büyümekte olan tavşanlara verebilirsiniz. Lifli sebzeler tavşanların beslenmesinde önemli yer tutar.  Tavşanın 1 kg canlı ağırlığı için yaklaşık 250 gram kadar günlük taze sebze vermelisiniz. yani 2 kg ağırlığındaki bir tavşan yaklaşık yarım kilo kadar sebze tüketmelidir. Maydanoz, fesleğen, pancar yaprağı, brokoli, brüksel lahanası, yeşil biber, kabak, marul verebileceğiniz sebzelerdendir. Tıpkı diğer hayvanlarda olduğu gibi yeni bir sebzeye geçmeden önce azar azar vererek sindirim sistemini alıştırmalısınız. ani gıda değişimleri tavşanlarda tehlikeli boyutlara gelebilecek ishallere yol açabilir.  Meyve, tahıl ve ekmek sadece sınırlı ve az miktarlarda verilmelidir. Elma armut gibi lifli meyvelerden bir iki dilimi geçmeyecek kadar verebilirsiniz. Vereceğiniz meyvenin şeker oranı düşük lif oranı yüksek olmalıdır. Üzüm, muz gibi meyveler vermeyin.  Tavşanınıza deviremeyeceği kadar ağır ve büyük bir kapta taze suyu devamlı bulundurun. Suyu günlük olarak değiştirin ve haftada bir su kabını iyice yıkayın.
Tavşanlar koşmaktan ve hoplamaktan hoşlanırlar. Bu yüzden evin içinde ya da bahçede tavşan için güvenli bir alan yaratmalısınız. Bu alan mutlaka tavşanın çıkamayacağı şekilde sınırlandırılmış olmalıdır. Tavşanlar mobilyaları, halıları, elektrik kablolarını çiğneyebilir ve parçalayabilirler. Bu yüzden bu alandaki tüm bu tip zarar görecek eşyeler kaldırılmış olmalıdır. Elektrik kabloları pvc borular içerisinden geçirilerek tavşanın çiğnemesi ve çarpılması tehlikesini önler.  Eğer bahçede olacaksa her an gözlenmelidir. Beklenmeyen bir yırtıcı saldırısı gerçekleşebilir. Bahçede tavşana ayırdığınız alan kimyasal gübre ve böcek ilaçlarıyla yakın zamanda ilaçlanmamış olmalıdır.
Tavşanınızı günlük olarak sık bir tarakla tarayın. Eğer üzerinde dış parazitlere rastlarsanız veteriner hekiminize sormadan bir ilaç uygulamayın. Kedi ve köpeklerde kullanılan dış parazit ilaçlarının çoğu tavşanlar için ölümcül olabilir. Tavşanınızın tüylerini günlük taramak tıpkı kedilerde olduğu gibi tavşanlarda sık karşılaşılan tüy yumakları sorununu azaltacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google+