6 Aralık 2011 Salı

Korneal Ülserler

Korneal Ülser by Ümit Yılmaz
Korneal Ülserler
Teşhis Hakkında:
Tıpkı insanlardaki gibi kornea kedi ve köpeklerde de gözün en ön kısmındaki saydam tabakadır. Kornea ülseri, bazen korneanın çizilmesi olarak  da değerlendirilir, yüzeysel ya da deri olabilir. Kornea ülserine neden olarak pek çok neden vardır. En bilinen nedeni göze alınan darbedir. Oyun oynarken oyuncağın ya da bir çubuğun göze vurmasıyla oluşur.  Darbeler dışında gelen diğer nedenler arasında entropiyum , distachia,  hayvanın kendi gözünü kaşımasına neden olan diğer hastalıklar da korneal ülser nedenleri arasındadır.  Bazı hastalıklar dolaylı olarak korneal ülserlere yol açar. Örneğin göz kapağı sinirinin zedelenmesiyle yeterince gözünü kırpayan hayvanlarda korneal ülser oluşur. Kerato konjuktivit gibi ( kuru göz hastalığı) hastalıklar göz yaşı üretimini azaltarak korneal ülserlere yol açar. Bazı baktriyel ve mantar enfeksiyonları da gözde hastalık yaptığında korneal ülserlere yol açar. Örnek olarak kedilerin herpes virüs enfeksiyonlarında korneal ülser görülür.
Korneal ülserler genelde ağrılı, şaşılık yapabilen, ışığa karşı hasasiyet doğuran, kırmızılık ve ödemle seyredebilen bir rahatsızlıktır. Aşırı gözyaşı üretimi bir diğer belirtidir. Belirtiler yaranın derin ya da yüzlek olmasına tedavi olmadan önce geçen zamana göre değişebilirse de korneal ülserler acil olarak değerlendirmelidir ve mümkün olan en kısa zamanda veteriner hekim hastayı görmelidir.
Teşhis:
Korneal Ülser Teşhisi florosein boyama ile konulur.  Ülserli kısımlar boyayı alarak yeşil renkte parlarlar. Sağlıklı kornea floresein boyası ile boyanmaz. Korneal ülserin sebebini belirlemek için veteriner hekiminiz detaylı sorular sorabilir.  Gözyaşı üretimini ölçen testler yapabilir.
Teşhis ile yaşamak:
Hastalık teşhis edildiğinde sebebi -eğer mümkünse- bulunarak elimine edilmesi gerekir. Bakterilerin karıştığı olaylarda antibiyotikli damlalar reçete edildiği gibi kullanılmalıdır. Bazen ödemi gidermek için atropili damlalar da reçete edilebilir. Ağızdan destek olarak lizin içeren destekler de veteriner hekiminiz kullanmanızı isteyebilir.
Bazı ülser vakalarında genel anestezi altında yapılacak ciddi göz operasyonları da gerekli olabilir. operasyondan sonra hayvanınızın gözü bir kaç haftaya kadar kapalı durabilir.
Neleri yapmalısınız?
Gözde problem farkettiğiniz zaman vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurun. kaybolan zaman geri dönüşümsüz hasarlara yol açabilir.
Eğer hayvanınızda daha önceden teşhis edilmiş bir hastalık varsa ve tedaviye devam ediyorsa hekiminizi bilgilendirin.
Eğer bir ilaç yan etki yaptıysa kafanıza göre bırakmayın veteriner hekiminize söyleyin.
İlaçları reçeteye uygun bir şekilde uygulayın.
Neleri yapmamalısınız?
Aracınızla giderken köpeğinizin camdan kafasını çıkarmasına izin vermeyin. En çok göz yaralanmaları böyle olmaktadır.
Elizabet yakasını asla çıkarmayın. bu hastalık kaşıntılıdır ve hayvanınız gözünü kaşıyarak daha beter hale getirebilir.
Göze batmış yabancı cisimleri kendiniz çıkarmaya çalışmayın.

Veteriner Hekiminizi Arayın:
Eğer randevunuza gelemeyecekseniz.
İlaçları uygulamakta zorluk çekiyorsanız.
Takip etmeniz gereken belirtiler:
Durgunluk, güçsüzlük, iştah azalması, normalden fazla saklanma, diğer davranış değişiklikleri
Gözde şişme kapanma, gözyaşı artışı, ışıktan rahatsız olma, gözden yeşil sarı renkte akıntı gelmesi
Kontrol Muayeneleri:
Kullandığınız ilaç ve tedavi yöntemine göre veteriner hekiminiz tarafından belirlenir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Google+